My Blog List

Translate

 • PANAS

  Thursday, 12 July 2018

  Ini Kerajaan Membela Nasib Rakyat Atau Kerajaan "Vacuum Cleaner"?  Secara amnya, apabila rakyat menunaikan tanggungjawab mereka pada setiap Pilihan Raya Umum, mereka mengimpikan sebuah kerajaan dibentuk bagi membela nasib dan permasalahan rakyat serta menangani apa sahaja masalah yang wujud di dalam negara. Paling utama, kestabilan negara harus dijaga sebaiknya dengan hak Ketuanan Melayu menjadi agenda utama.

  Namun, apa yang disaksikan sejak 9 Mei lalu menyaksikan, rakyat Malaysia yang termakan dengan umpan pemansuhan GST, pembatalan pembayaran semula PTPTN, penurunan harga minyak sehingga RM 1.50 dan banyak lagi janji yang terkandung di dalam manifesto Pakatan Harapan terutamanya 10 janji dalam100 hari, kerajaan yang muncul adalah sebuah kerajaan "vacuum cleaner".

  Ini kerana, sejak membentuk kerajaan sejak 13 Mei yang lalu, hampir tiada sebarang usaha dari kerajaan untuk menangani masalah kerajaan. Bagi kerajaan hari ini, isu membabitkan 1MDB kerap diberi perhatian utama disamping sibuk menubuhkan pasukan penyiasat bagi menyiasat semua aktiviti dan corak pentadbiran kerajaan sebelum ini.

  Mengulas akan perkara ini, Unit Komunikasi Strategik Ibu Pejabat UMNO dalam kenyataan hariannya menyelar cara dan corak pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan yang lebih dilihat menjadi kerajaan "vacuum cleaner" dari berfungsi menjadi sebuah kerajaan yang membela nasib rakyat. Berikut merupakan kenyataan penuh dari unit berkenaan.

  1. Rakyat nampaknya tidak boleh bergantung kepada Pakatan Harapan, yang tak ubah seperti kerajaan "vacumm cleaner" kerana hanya berminat "membersihkan silap" kerajaan dahulu tapi gagal memperkenalkan pakej-pakej meringankan beban hidup rakyat.

  2. Sementara rakyat dibebani dengan kos sara hidup tinggi, harga petrol yang gagal diturunkan dan potongan elaun, regim PH terus memperkudakan polis dan SPRM bagi mencungkil salah kerajaan dahulu kerana kononnya "mereka lebih suci dan bersih".

  3. Setelah lebih dua bulan memerintah, mereka gagal mengumumkan dasar luar seperti amalan mana-mana kerajaan baru di dunia, dan juga menggariskan dasar rangsangan ekonomi yang ingin diperkenalkan untuk meningkatkan taraf hidup rakyat serta menarik pelaburan asing.

  4. Adalah tidak keterlaluan jika dikatakan sudah wujud keadaan tidak selesa di kalangan rakyat terhadap PH, kerana tumpuan yang berlebihan diberikan kepada kes 1MDB dan GLC.

  5. Boleh dikatakan semua anggota Kabinet memberikan tumpuan kepada usaha 'pembersihan' ke atas pentadbiran terdahulu, sedangkan rakyat mengharapkan sesuatu pengumuman yang dapat meringankan beban hidup mereka.

  6. Di dalam memperkatakan 1MDB, peguam negara Switzerland, Michael Lauber, yang menemui rakan sejawatnya Tommy Thomas baru-baru ini, menegaskan bahawa siasatannya hanya ke atas enam pegawai kanan 1MDB, dan Datuk Seri Najib Razak tidak terbabit pun.

  7. Tetapi Tun Dr Mahathir Mohamad, Lim Guan Eng dan rakan-rakan mereka percaya bahawa Najib adalah dalang utama di dalam kes ini, lantas mengheretnya ke mahkamah tanpa bukti sah.

  8. UMNO percaya ia sudah dirancang, bertujuan memesongkan fikiran rakyat terhadap kegagalannya menunaikan janji manifestonya.

  9. Dengan merampas pasport dan membekukan akaun Najib, ahli keluarganya dan mereka yang hanya disyaki, mereka mengenakan ikat jamin sejuta ringgit dengan harapan bekas Perdana Menteri itu gagal melunaskannya dan dipenjarakan.

  10. Ini adalah perbuatan keterlaluan dan tidak berperikemanusiaan. Ini politik dendam kesumat. Kerajaan BN pimpinan Najib berjaya mengotakan 99.4 peratus akujanji dalam Manifesto PRU-13, sedangkan PH terus mencari pelbagai alasan untuk mengaburi mata rakyat.

  11. Satu lagi taktiknya yang memakan diri dan menjadikannya 'flip-flop' ialah mengubah keputusan membatalkan beberapa projek besar yang sudah dimeterai oleh BN.

  12. Sebagai contoh, Projek Keretapi Laju (HSR) di antara Kuala Lumpur dan Singapura yang sudah dibatalkan bulan lalu, 'dibolehkan' oleh Guan Eng jika kosnya dapat dikurangkan.

  13. Begitu juga dengan projek LRT3 di bawah Prasarana, ECRL dan beberapa projek lain. Yang peliknya Projek LRT3 diluluskan semula selepas mengurangkan kosnya. Kenapa tidak dikaji dahulu sebelum membuat keputusan membatalkannya? Ini adalah politik gelojoh kuasa.

  14. Paling menunjukkan kedunguan mereka ialah menggunakan alasan 'kos tinggi' dan 'jika kos dapat dikurangkan' sebagai alasan utama, tanpa menerangkan angka sebenar bagi projek terbabit.

  15. Pendekatan mereka tidak lebih seperti budak sekolah rendah. Mereka sebenarnya akur dengan kepentingan projek berkenaan tetapi keberatan meneruskannya kerana ia adalah projek BN. Malu untuk mengakui projek BN itu bagus dan masih dalam kepompong pembangkang seperti dahulu.

  16. Kerajaan yang ada sekarang juga kelihatan seperti pasar ikan, di mana ia dijadikan medan tawar-menawar dengan negara China, Singapura dan lain-lain. Ini boleh menjejaskan reputasi Malaysia sebagai sebuah negara berdaulat.

  17. Mereka berasa megah dapat 'menundukkan' PDRM, SPRM dan Pejabat Peguam Negara, tanpa mengendahkan sangat perkara lebih penting untuk rakyat.

  18. Sebagaimana Anwar Ibrahim diperlakukan pada 1988, begitu jugalah Najib akan dipastikan bersalah dan dihumban ke penjara. Inilah sebenarnya keutamaan Pakatan Harapan melaksanakan politik balas dendam.

  Unit Komunikasi Strategik
  Ibu Pejabat UMNO Kuala Lumpur
  12 Julai 2018
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 comments:

  Post a Comment

  Item Reviewed: Ini Kerajaan Membela Nasib Rakyat Atau Kerajaan "Vacuum Cleaner"? Rating: 5 Reviewed By: Samurai Biru
  Scroll to Top