My Blog List

Translate

 • PANAS

  Wednesday, 5 April 2017

  Robot Bantu Permudah Kerja Rumah



  Peralihan evolusi peralatan kediaman ‘pintar’ dilihat menjadi pilihan utama syarikat gergasi elektronik dunia untuk diketengahkan di pasaran konsumer. Rata-rata, barisan produk yang dikeluarkan di pasaran memfokuskan kepada Pemilihan Internet untuk Segalanya (IoT). 

  LG Electronics (LG), juga tidak ketinggalan memperkenalkan barisan produk inovasi terbaharunya sempena LG InnoFest 2017 Asia di Pulau Jeju, Korea Selatan, baru-baru ini. LG menggunakan kekuatan daripada IoT dan teknologi pintar yang dibangunkannya untuk melancarkan peralatan kediaman yang mampu memberi kemudahan pengguna dalam menjalankan aktiviti seharian. 

  Terkenal sebagai syarikat yang mempunyai pengetahuan luas dalam mengkaji tingkah laku manusia, LG mengambil pengalaman yang ada bagi membangunkan produk yang memenuhi keperluan masyarakat pada masa kini.

  Mencuri tumpuan, LG tampil membawa Hub Robot IoT, Alexa berfungsi sebagai pembantu digital dan menggunakan teknologi pengecaman suara untuk menyelesaikan kerja di rumah.

  Sebagai peneraju dalam IoT, ternyata Robot Alexa dilengkapi dengan paparan interaktif yang boleh mempamerkan pelbagai maklumat seperti imej kandungan peti sejuk dan resipi dengan audio serta arahan visual.

  Memiliki kepintaran luar biasa, apabila Alexa mendengar suara arahan daripada pengguna seperti ‘Hidupkan Pendingin Hawa’ atau ‘Tukar Rutin Pengering’, perkakasan yang disambungkan secara automatik akan melaksanakan tugas diberikan.

  Di samping itu, Hub Robot LG berupaya melaksanakan pelbagai tugasan lain termasuk bermain muzik, menetapkan penggera, mewujudkan memo peringkatan dan menyediakan maklumat terkini mengenai cuaca dan lalu lintas.

  Lebih menarik, Hub Robot boleh berinteraksi dengan seluruh keluarga dalam pelbagai cara menghiburkan, ia boleh bergerak dan berpusing serta menyatakan pelbagai emosi melalui skrin hadapannya. Selain itu, Hub Robot cukup pintar untuk mengesan aktiviti di dalam rumah, menjaga tab mandi apabila ahli keluarga meninggalkan rumah, pulang ke rumah atau hendak tidur.

  Ia juga dapat membezakan muka ahli keluarga dengan kamera yang membolehkan ia diprogram dengan ucapan yang berbeza untuk setiap ahli keluarga. Bagi melengkapkan Hub Robot, LG turut memperkenalkan robot mini yang boleh diletakkan di dalam bilik rumah yang lain.

  Dilengkapi dengan paparan anggun, robot mini sambungan daripada Hub Robot dan boleh melaksanakan banyak fungsi yang sama.

  Bersama-sama Hub Robot, LG menunjukkan produk revolusi peti sejuk Smart InstaView Door-in-Door T dengan skrin sentuh LCD bersaiz 29 inci, ia menawarkan pelbagai ciri mudah, yang membolehkan pengguna menulis senarai runcit, tarikh luput cek dan juga melihat kandungan yang disimpan di dalam peti sejuk tanpa membuka pintu melalui ciri ‘Knock-On’.

  Beroperasi di atas platform Microsoft Windows 10, peti sejuk itu juga boleh memuat turun dan menjalankan pelbagai aplikasi dari Windows 10 termasuk Allrecipes, Pandora, dan Netflix. Kini, pengguna boleh mengikuti resipi, mendengar muzik dan menikmati filem semua pada pintu peti sejuk mereka.

  Peti sejuk Smart InstaView Door-in-Door T menggunakan 2.0 megapiksel kamera panorama dan lensa yang mampu menangkap bahagian dalam peti sejuk dan imej ini kemudian boleh dihantar terus ke telefon pintar pengguna bila-bila masa yang mereka mahu untuk memeriksa inventori mereka, terutamanya semasa membeli-belah barangan runcit.

  Pengurus Besar Pembangunan Perniagaan Pusat Cloud Global LG Electronics Eugene Yoo berkata, LG akan terus membuat pembaharuan untuk mengukuhkan kedudukannya di barisan hadapan dalam pasaran dinamik ini.

  “Kepelbagaian dan kebolehgunaan yang ditawarkan oleh produk rumah pintar kami bersedia untuk memaksimumkan kuasa dan manfaat teknologi pintar di rumah dan di luar kediaman. Kami yakin LG akan terus menempa nama sebagai peneraju dan perintis dalam pasaran yang kompetitif ini,” katanya.

  Ternyata usaha LG mempertaruhkan barisan produk yang dilengkapi IoT tidak sia-sia kerana setiap segmen seperti peti sejuk, mesin basuh, vakum, peralatan memasak, penyelesaian udara dan kediaman pintarnya memiliki fungsi tersendiri dan membantu pengguna menjimatkan masa serta tenaga.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 comments:

  Post a Comment

  Item Reviewed: Robot Bantu Permudah Kerja Rumah Rating: 5 Reviewed By: Samurai Biru
  Scroll to Top