My Blog List

Translate

 • PANAS

  Saturday, 3 June 2017

  Mesra Wuduk, Selesa


  Sana sini orang sibuk bercakap mengenai baju raya. Di laman Facebook, Instagram, Twitter mahupun WhatsApp, topik perbualan tidak lari daripada menyebut mengenai persiapan lebaran. Pastinya ramai wanita berdepan kesukaran memilih busana untuk digayakan pada Aidilfitri ini. 

  Tambahan, waktu sebegini banyak pilihan rekaan, warna dan saiz bersesuaian. Memberi kelainan dalam berfesyen, Deenara Couture tampil dengan 10 pilihan kurung moden dan busana Muslimah eksklusif rekaan pereka muda Adibah Faridah. Sekalipun dipadankan dengan hiasan serta lipatan  mewah, namun setiap rekaan ditawar pada harga jauh lebih berpatutan.

  Pengasasnya, Ayu Hayati Hamzah berkata, koleksi Deenara Raya kali ini menggunakan fabrik satin Monaco dan krep Como yang diperincikan dengan batu permata, bulu burung unta, manik mutiara, labuci, bunga tiga dimensi (3D) serta renda mewah.

  “Sebenarnya kami mempunyai lebih 20 koleksi untuk Aidilfitri kali ini, termasuk pilihan busana bercorak. Namun begitu, 10 rekaan dihasilkan Adibah Faridah ini mempunyai kelebihan dari sudut perincian dan gaya. Kami mahu tonjolkan kemeriahan lebaran dengan perincian mewah dan eksklusif, tetapi tidak terlalu sarat hingga mengganggu pemakai.

  “Kalau dilihat dari sudut potongan, semua kurung moden dan jubah yang kita hasilkan adalah mesra wuduk dan selesa. Malah, potongan kain kurung juga tidak mengehadkan pergerakan pemakai. Ada yang menonjolkan potongan puteri, ada yang menampakkan gaya duyung dan ada juga bentuk ringkas A,” katanya.

  Selain hiasan mewah, koleksi Deenara Raya turut menyelitkan perincian ringkas seperti lipatan bertingkat dan potongan ‘scallop’ di bahagian bawah baju yang menyerlahkan lagi langkah si pemakai.

  Koleksi Deenara Raya boleh didapati di Deenara Boutique, di Pusat Beli-Belah Bangi Gateway atau menerusi Facebook Deenara dan Instagram deenara_couture.

  Kurung Laura

  Kurung moden potongan ‘scallop’ di bahagian bawah ini menggunakan fabrik satin Monaco yang diperindahkan dengan taburan batu permata, manik mutiara dan bunga 3D di bahagian lengan. Ia dipadankan dengan kain potongan duyung. Tidak seperti kurung moden lain, Laura menonjolkan ciri mewah dengan perincian tambahan bulu burung unta pada bahagian bawah baju. 

  Kurung Aisya

  Juraian manik keemasan pada bahagian bawah baju kurung moden potongan pendek ini nampak indah walau dari jauh. Kurung ringkas ini tampil menyerlah dengan hiasan batu permata bersama juraian manik halus di lengan dan baju. Ia sesuai untuk wanita yang sukakan gaya ringkas tetapi nampak klasik.

  Kurung Nourah (lipatan bertingkat)

  Sekilas pandang kurung ini memang cukup menawan digayakan pada pagi raya atau mengunjungi sanak saudara. Tidak keterlaluan jika kurung sama diulang pakai untuk memenuhi undangan rumah terbuka atau makan malam istimewa.

  Menggunakan fabrik krep Como, kurung Nourah diperincikan dengan susunan indah batu permata pada hujung lengan dan bawah baju. Kain kembang payungnya menyerlahkan lagi gaya elegan Muslimah.

  Kurung Nourah

  Memiliki potongan hampir sama dengan Nourah lipatan bertingkat, kurung ini sebenarnya menggunakan perincian berbeza. Ia lebih feminin dan lembut dengan gabungan manik mutiara berwarna bersama labuci pada lengan dan bawah baju. Selain itu, potongan bajunya juga lebih labuh, tetapi masih elegan digayakan ke rumah terbuka!

  Mini kurung Deenara

  Diinspirasikan daripada gaya tradisional kurung kedah, busana ini diberi sentuhan moden dengan potongan garis puteri dan kain duyung. Ditambah dengan perincian bunga 3D bersama manik mutiara pada tangan dan sisi baju menjadikan mini kurung ini cukup manis dan selesa digayakan sempena hari raya nanti!

  Kurung Ameena

  Keistimewaan kurung ini terletak pada susunan batu permata, taburan manik dan bunga 3D yang dihasilkan sendiri secara eksklusif. Turut menggunakan fabrik satin Monaco, melangkah dengan kurung ini menampakkan kesan mewah bak menyarung gaun puteri kerana potongan kembang pada bahagian kainnya.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 comments:

  Post a Comment

  Item Reviewed: Mesra Wuduk, Selesa Rating: 5 Reviewed By: Samurai Biru
  Scroll to Top