Pemakanan madu bagi kaum Melayu sebenarnya sudah bertapak
sejak berkurun-kurun lamanya. Pelbagai teori dan mitos diperkatakan tentang
khasiat pemakanan madu ini samada dari segi kencantikan, kesihatan mahupun
perubatan.
Dewasa ini, banyak diperkatakan tentang khasiat madu lebah
kelulut. Walaupun ada yang memasarkannya dengan cara komersial, namun masih
ramai yang tertanya-tanya, apakah itu madu kelulut dan apa bezanya antara madu
kelulut dan madu biasa.
Sebelum mengupas dengan lebih mendalam berkenaan khasiat
madu pada manusia, elok kita kenali perbezaan antara lebah ini dahulu. Bagi
Lebah kelulut, ianya tidak bersengat dan tidak mempunyai bisa. Malah menurut
kajian, sepsis ini langsung tidak merbahaya kepada manusia. Serangga bersaiz
antara 3 hingga 8 sentimeter ini hidup berkelompok dimana fizikalnya hampir
sama dengan lebah biasa.
Berbanding lebah biasa, ianya mempunyai sengat dan bisa
malah sengatan dan bisa lebah ini mampu membunuh manusia. Di seluruh dunia,
terdapat kira-kira 20,000 spesis lebah jika dibandingkan dengan lebah kelulut,
ianya mempunyai kira-kira 150 spesis di seluruh dunia dengan Malaysia sahaja
mempunyai lebih 29 spesis.
Menurut kajian, khasiat madu sebenarnya terlalu banyak untuk
di tulis didalam artikel seperti ini.
Namun cukuplah dikatakan, madu mampu membuatkan kanak-kanak tidur lena
sekiranya ia dicampur kedalam minuman kanak-kanak berkenaan. Bagi orang dewasa,
jika diamalkan meminum sesudu besar madu bersama segelas air suam setiap pagi,
ianya dapat memberi kesegaran yang berpanjangan.
Jika anda menghidap sakit mata, titiskan setitik madu
ditempat yang sakit. Begitu juga jika anda mengalami luka akibat melecur api,
air panas, ekzos motosikal, minyak panas atau sengatan serangga berbisa,
sapukan sedikit madu di tempat yang luka berkenaan.
Bagi pesakit diabetes pula, pengambilan sesudu madu dan
sesudu cuka asli (cuka nipah) bersama-sama air suam dikatakan dapat mengawal
kadar diabetes pesakit. Bagi yang
mengalami luka akibat kemalangan kecil, sapukan madu di tempat luka berkenaan
untuk menghentikan darah dan melindungi luka daripada kuman.
Didunia ini, terdapat pelbagai jenis madu yang kini ada
dipasaran dan terpulang kepada pembeli untuk membeli madu yang difikirkan
sesuai untuk diri mereka. Berikut merupakan beberapa jenis madu yang terkenal
di Malaysia mahupun diluar negara.
Madu Tualang
Madu ini diperolehi daripada pokok Tualang di
tengah-tengah hutan. Madu ini dihasilkan oleh lebah yang mengambil nekktar
daripada pelbagai bunga di hutan.
Madu Sidr
Madu dari Yaman ini dikatakan
adalah madu paling mahal dalam pasaran dunia. Ia dikatakan hanya boleh
diperolehi dari kawasan pergunungan Hadramaut dan Semenanjung Arab. Ianya turut
dikatakan antara madu yang paling digemari oleh Nabi Muhammad S.A.W. Madu ini
sebenarnya terhasil daripada nectar pokok Sidr yang diambil oleh lebah.
Madu Ratu (Royal Jelly)
Ini antara madu yang paling sukar didapati
di dunia kerana ianya amat jarang dipasarkan di pasaran dunia berikutan
sifatnya sendiri. Madu ini dikatakan paling sensitif pada suhu dan tidak mampu
bertahan lama.
Madu yang turut dikenali sebagai susu lebah
atau mmadu putih ini diakui oelh ramai pihak sebagai madu yang paling sukar
ditemui dan kebiasaannya ditemui dalam kuantiti yang sedikit.
Madu ini dikatakan berasal dari
pengambilan nectar pokok dimana kebiasaannya madu ini berwarna hijau atau
perang. Sama seperti Madu Ratu, ianya amat sukar ditemui dan jika ditemui,
ianya dalam kuantiti yang cukup sedikit. Namun begitu, madu ini mampu bertahan
dalam sebarang bentuk suhu dan mampu bertahan lama.
Madu Manuka
Madu ini kebiasaannya diambil dari sarang
lebah di pokok Manuka (Leptospermum Scorparium). Dalam pasaran madu dunia, madu
ini disenaraikan sebagai madu yang paling berkualiti kerana ianya terhasil daripada
gabungan pelbagai jenis nekta
r dan campuran pelbagai bunga yang benar-benar
sihat sahaja.
Ini adalah sebahagian kecil madu yang terdapat dalam pasaran
dunia. Kebiasaannya, setiap madu dikategorikan bergantung kepada rasa madu itu
sendiri dan jenis bunga serta nectar yang diambil bagi menghasilkan madu
berkenaan.
Kandungan madu pula terdiri daripada air, gula, vitamin B1,
B2, B5, B6 dan C, Mineral, serbuk dan enzim diastase. Inilah yang menjadikan
madu sebagai makanan tambahan terbaik bagi manusia yang dibekalkan tuhan bagi
menjaga kesihatam, kecantikan dan perubatan bagi manusia sejak zaman berzaman.
0 comments:
Post a Comment